< CARLO NV zeefdruk, lettering, digitaal printen, reclameschildering BEVEREN OOST-VLAANDEREN, DEURNE ANTWERPEN – Kleefinstructies

Kleefinstructies

De ondergrond moet vlak, schoon, droog en vetvrij zijn. Was eventueel het oppervlak met een zacht wasmiddel, spoel af en droog het met een pluisvrij doek. Als de ondergrond het verdraagt is schoonmaken met benzine een goede manier.

Bij het verwijderen van het afdekpapier moet het afdekpapier van de sticker getrokken en niet de sticker van het afdekpapier. Op deze manier blijft de sticker recht wat een beter resultaat geeft bij het kleven.

Voor het aanbrengen van grote stickers verwijdert men een strook van 3 of 4 cm van het afdekpapier. Dit gedeelte van de sticker wordt op stand aangebracht en goed aangedrukt. Trek nu de rest van het afdekpapier voorzichtig onderuit met de ene hand terwijl de andere hand meegaat om de sticker aan te drukken. Om de sticker aan te drukken kan men een doek, rakel of rol gebruiken. Zorg ervoor dat er geen lucht onder de sticker komt. Mocht dit toch gebeuren ontstaan er luchtblaasjes die men met een naald kan doorprikken.

Zeer grote stickers kan men nat kleven. Deze techniek is enkel aan te raden bij vlakke ondergronden. De ondergrond wordt bevochtigd met een oplossing van 1% wasmiddel in water. De sticker kan dan op zijn plaats geschoven worden zonder hij zich hecht. Eens de sticker gepositioneerd is wordt de waterlaag verwijderd met behulp van een plastic rakel. Beweeg de rakel vanuit het midden naar de randen van de sticker.
Hou er rekening mee dat de kleefkracht bij deze methode aanvankelijk minder is. Het duurt een aantal uren voor de optimale kleefkracht bereikt wordt.